Recepty pro děti aneb jak na to, aby dítě jedlo zeleninu?

Recepty pro děti aneb jak na to, aby dítě jedlo zeleninu?
Lucie Haková
Napsala Lucie Haková

Jak na zeleninu? Je to jednoduché, prostě jí do jídla zakamuflujte. 🙂 Přináším vám pár typů a receptů na běžná jídla se zeleninovým vylepšením. První moje kamufláž byla s gulášem. V té době ještě se zeleninou syn neměl problém. Ale chtěl jíst to, co my. Vždy, ale do jídla nedáme zeleninu (manžel tu zeleninu také moc nemusí) – obzvlášť do takové klasiky jako je guláš.

Rychlý snadný dětský guláš

Potřebujeme:

  • Maso (jakékoliv libové, já zkoušela s krůtím a je to výborné – byla jsem ráda, že syn nedojedl. Navařila jsem na dva dny, bohužel se jídlo na druhý den záhadně vypařilo, teda vůbec nevím kam. 😀
  • Pórek (jarní cibulka, klasická cibule je spíše pro starší děti)
  • Mrkev
  • Čerstvá papriku
  • Cuketu

Postup:

Na másle orestujete pórek, přidáte maso a na drobno nakrájenou zeleninu, okořeníte solí a červenou paprikou, podlijete vodou a dusíte, dokud není maso měkké. Podáváme s těstovinami.

Recepty pro děti - cuketa

Výborná cuketová sekaná

Potřebujete:

  • Mleté maso
  • Hořčici
  • Jarní cibulku
  • Strouhanku
  • Cuketu

Postup:

Připravíte si sekanou dle vaší chuti, a do ní nastrouháte cuketu (na 0,5 kg masa jsem měla asi 1 střední cuketu – domácí ne ty mini, co jsou v obchodě 😀 > asi tedy 3 menší cukety > poměr je necelé 1/2 cukety a masa) No a už jen dáte péct. Je to skvělé i na karbanátky (peču v troubě), podáváme s bramborovou kaší.

Recepty pro děti - dýně

Ebook- Jak komunikovat s dětmi

Jednoduchá dýňová kaše

Potřebujete:

  • Brambory
  • Mléko
  • Máslo
  • Dýni Hokkaido

Postup:

Kaši připravíme, jak jsme zvyklí a přidáme k ní dýni. Je lepší dýni upéct v troubě do měkka než uvařit.

A na závěr něco sladkého

Sladká mrkvová bábovka

Potřebujete:

  • 3 hrnky na hrubo nastrouhané mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky (dělám půl napůl se špaldovou nebo skvělou bezlepkovou alternativou je také mandlová mouka)
  • 1 hrnek třtinového cukru (v původním receptu jsou 2 hr. ale je to moc sladké, musíte vyzkoušet)
  • 1 a 1/4 hrnku oleje
  • 2 ks vanilkového cukru (v původním receptu jsou 2 lžičky extraktu – ten jsem neměla – dala jsem vanilkový cukr a méně třtionvého cukru)
  • 2 lžičky sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 ks vajce
  • 1/2 hrnku rozinek (babička je vždy máčí v rumu – to jsem neudělala 🙂 )

Postup: 

Vše smícháme dohromady a vylijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme zhruba 1 hodinu při 180°C (ale záleží na výšce a na typu vaší trouby)

Dobrou chuť a zelenině zdar!

O autorce

Lucie Haková

Lucie Haková

Jsem žena, která vždy snila o rodině. Nikdo mi, ale v mé představě neřekl jaká dřina „to“ mateřství je. Nepověděli mi, že mateřská dovolená vůbec není dovolená. A už vůbec mě nenapadlo, že výchova může být tak těžká! Stále se učím být dobrou matkou. Mateřství je to nejtěžší a zároveň nejúžasnější co mě v mém životě potkalo. Své zkušenosti ráda předám dál všem tápajícím maminkám.

1 Komentář

  • Jé mrkvičkovou dělám také, ale děláme i buchtu a do ní vždy přidávám ještě jedno nastrouhané jablíčko. Tato buchta mizí snad už z trouby 🙂 Děkuji za inspiraci dnes asi vyzkouším tu cuketovou sekanou 🙂

Přidat komentář