Blogerka Lucka – Ovesné menu pro milovníky ovesných vloček

Ovesné menu pro milovníky ovesných vloček
Autorem Kristina F

Já ano, vždy se snažím mít doma jejich zásobu. Nejen, že obsahují plno bílkovin a vitamínů, ale mají spoustu využití, a to jak na sladko, tak i na slaný způsob přípravy. Asi každý zná ovesné kaše, ovesné tyčinky, ale co ovesnou polévku, či karbanátky? A na tyto slané varianty se dnes podíváme.

Ovesné menu - Brokolicové placičky

Brokolicové placičky

Ingredience:

  • Brokolice
  • Vejce
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • Sůl
  • Pepř
  • Majoránka,
  • Kdo má rád, může přidat sýr

Postup přípravy:

1/2 uvařené brokolice, rozmačkáme a přidáme 1 vajíčko, asi 1 hrnek ovesných vloček (záleží na velikosti vajíčka i brokolice – vločky můžete dle potřeby přidávat, následně koření. Skvělá varianta je, když nastrouháte ještě sýr, ale není nezbytný. Ze směsi tvoříme placičky, které opékáme z obou stran na pánvi. Podáváme s bramborem a popřípadě jogurtovým dipem.

Ovesné menu - Ovesná polévka

Ovesná polévka

Ingredience:

  • 1 – 1,5 hrnku ovesných vloček
  • Máslo
  • 1 Hrnek  zeleninové směsi (záleží na vaší chuti, já na rychlo používám mraženou s kukuřicí)
  • Koření dle chuti (sůl,pepř)
  • 1l vody nebo zeleninového vývaru

Postup přípravy:

Množství vloček popřípadě vody, záleží na hustotě polévky. Na másle lehce osmahneme ovesné vločky, přidáme zeleninu (ať mraženou či čerstvou – ta se bude déle vařit) okořeníme a zalijeme vývarem nebo vodu. Necháme povařit a servírujme.

Ovesné karbanátky

Ingredience:

  • 300 g mletého masa
  • 1–2 hrnky ovesných vloček
  • 1 ks vejce
  • Sůl
  • Pepř
  • Případně koření, které jste zvyklí dávat do karbenátků

Postup přípravy:

Množství ovesných vloček si jako vždy upravuji dle potřeby. Ovesné vločky nám tu vlastně nahradily strouhanku. Jinak postup je prakticky stejný jako u klasických karbanátků. My máme rádi pečené v troubě na 180 °C asi 45 – 60 minut . Záleží na Vaší troubě a velikosti karbanátků. Karbanátky můžete vyzkoušet i bez masa.

Ovesné menu - Ovesné mléko

Ovesné mléko

Tak jednoduché a tak dobré. Když jsme zjistili, že syn má intoleranci na laktózu, začala jsem doma dělat rýžové  i ovesné mléko. Výroba rostlinného mléka není tak těžká a je prakticky stejná – jen vyměníte suroviny.

Co budete potřebovat na ovesné mléko?

  • 100 g ovesných vloček
  • 1l vody
  • Špetka soli
  • Sladidlo – já používám  1 lžičku rýžového sirupu (zkusila jsem i datlový, ale mléko mělo specifickou chuť a synovi vůbec nechutnalo) nebo třtinový cukr

Ovesné vločky namočte do vody a nechte přes noc nabobtnat. Druhý den přebytečnou vodu slijte. Dejte no mixéru a přilijte 1 litr studené vody, mixujte. Pak osolte a oslaďte. Přes plátno (já použila starou plenu) přeceďte, přecedit můžete i vícekrát. Přelijte do nádoby a skladujte v lednici max 3 dny (četla jsem 4–5 dní, ale já jsem nikdy 3 dny nepřesáhla)

Ovesné menu - Ovesné sušenky

Ovesné sušenky

Velmi jednoduchý a dobrý recept, při kterém vám můžou děti i pomoci. Tyto sušenky mám moc ráda, obzvlášť, když máme nadbytek banánů.

Ingredience:

  • Ovesné vločky
  • Banán
  • Med (ale vůbec nemusí být pekla jsem, když byl syn malý a nesladila jsem.)

Postup přípravy:

Banán (popř. banány) rozmačkáme vidličkou a přidáme ovesné vločky, tolik aby daly tvořit hrudky. Přesné množství nevím, peču od oka a vždy se množství mění podle velikosti a zralosti banánu. Můžete osladit medem a přidat i oříšky, či kousky 70 – 95 % čokolády. Lžičkou tvoříme hrudky, které pak na plechu s pečícím papírem roztáhneme do tvaru sušenek. Pečeme při 180 °C, nejlépe dozlatova. Z jednoho banánu je asi 20 sušenek.

Vločky mám ráda mají spoustu možnosti využití. Snad zachutnají i Vám.

Přidat komentář