Blogerka Lucka – Ovesné menu pro milovníky ovesných vloček

Ovesné menu pro milovníky ovesných vloček
Lucie Haková
Napsala Lucie Haková

Já ano, vždy se snažím mít doma jejich zásobu. Nejen, že obsahují plno bílkovin a vitamínů, ale mají spoustu využití, a to jak na sladko, tak i na slaný způsob přípravy. Asi každý zná ovesné kaše, ovesné tyčinky, ale co ovesnou polévku, či karbanátky? A na tyto slané varianty se dnes podíváme.

Ovesné menu - Brokolicové placičky

Brokolicové placičky

Ingredience:

  • Brokolice
  • Vejce
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • Sůl
  • Pepř
  • Majoránka,
  • Kdo má rád, může přidat sýr

Postup přípravy:

1/2 uvařené brokolice, rozmačkáme a přidáme 1 vajíčko, asi 1 hrnek ovesných vloček (záleží na velikosti vajíčka i brokolice – vločky můžete dle potřeby přidávat, následně koření. Skvělá varianta je, když nastrouháte ještě sýr, ale není nezbytný. Ze směsi tvoříme placičky, které opékáme z obou stran na pánvi. Podáváme s bramborem a popřípadě jogurtovým dipem.

Ovesné menu - Ovesná polévka

Ovesná polévka

Ingredience:

  • 1 – 1,5 hrnku ovesných vloček
  • Máslo
  • 1 Hrnek  zeleninové směsi (záleží na vaší chuti, já na rychlo používám mraženou s kukuřicí)
  • Koření dle chuti (sůl,pepř)
  • 1l vody nebo zeleninového vývaru

Postup přípravy:

Množství vloček popřípadě vody, záleží na hustotě polévky. Na másle lehce osmahneme ovesné vločky, přidáme zeleninu (ať mraženou či čerstvou – ta se bude déle vařit) okořeníme a zalijeme vývarem nebo vodu. Necháme povařit a servírujme.

Ovesné karbanátky

Ingredience:

  • 300 g mletého masa
  • 1–2 hrnky ovesných vloček
  • 1 ks vejce
  • Sůl
  • Pepř
  • Případně koření, které jste zvyklí dávat do karbenátků

Postup přípravy:

Množství ovesných vloček si jako vždy upravuji dle potřeby. Ovesné vločky nám tu vlastně nahradily strouhanku. Jinak postup je prakticky stejný jako u klasických karbanátků. My máme rádi pečené v troubě na 180 °C asi 45 – 60 minut . Záleží na Vaší troubě a velikosti karbanátků. Karbanátky můžete vyzkoušet i bez masa.

Ebook- Jak komunikovat s dětmi

Ovesné menu - Ovesné mléko

Ovesné mléko

Tak jednoduché a tak dobré. Když jsme zjistili, že syn má intoleranci na laktózu, začala jsem doma dělat rýžové  i ovesné mléko. Výroba rostlinného mléka není tak těžká a je prakticky stejná – jen vyměníte suroviny.

Co budete potřebovat na ovesné mléko?

  • 100 g ovesných vloček
  • 1l vody
  • Špetka soli
  • Sladidlo – já používám  1 lžičku rýžového sirupu (zkusila jsem i datlový, ale mléko mělo specifickou chuť a synovi vůbec nechutnalo) nebo třtinový cukr

Ovesné vločky namočte do vody a nechte přes noc nabobtnat. Druhý den přebytečnou vodu slijte. Dejte no mixéru a přilijte 1 litr studené vody, mixujte. Pak osolte a oslaďte. Přes plátno (já použila starou plenu) přeceďte, přecedit můžete i vícekrát. Přelijte do nádoby a skladujte v lednici max 3 dny (četla jsem 4–5 dní, ale já jsem nikdy 3 dny nepřesáhla)

Ovesné menu - Ovesné sušenky

Ovesné sušenky

Velmi jednoduchý a dobrý recept, při kterém vám můžou děti i pomoci. Tyto sušenky mám moc ráda, obzvlášť, když máme nadbytek banánů.

Ingredience:

  • Ovesné vločky
  • Banán
  • Med (ale vůbec nemusí být pekla jsem, když byl syn malý a nesladila jsem.)

Postup přípravy:

Banán (popř. banány) rozmačkáme vidličkou a přidáme ovesné vločky, tolik aby daly tvořit hrudky. Přesné množství nevím, peču od oka a vždy se množství mění podle velikosti a zralosti banánu. Můžete osladit medem a přidat i oříšky, či kousky 70 – 95 % čokolády. Lžičkou tvoříme hrudky, které pak na plechu s pečícím papírem roztáhneme do tvaru sušenek. Pečeme při 180 °C, nejlépe dozlatova. Z jednoho banánu je asi 20 sušenek.

Vločky mám ráda mají spoustu možnosti využití. Snad zachutnají i Vám.

O autorce

Lucie Haková

Lucie Haková

Jsem žena, která vždy snila o rodině. Nikdo mi, ale v mé představě neřekl jaká dřina „to“ mateřství je. Nepověděli mi, že mateřská dovolená vůbec není dovolená. A už vůbec mě nenapadlo, že výchova může být tak těžká! Stále se učím být dobrou matkou. Mateřství je to nejtěžší a zároveň nejúžasnější co mě v mém životě potkalo. Své zkušenosti ráda předám dál všem tápajícím maminkám.

Přidat komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.