Vánoce se kvapem blíží a já už přemýšlím, co letos budu vše péct, připravila jsem si proto, pro vás tři druhy cukroví co se dělají u nás a patří k těm zdravějším. Jinak bez lineckého a rohlíčků by u nás Vánoce snad ani nebyly. Cukroví je vhodné i pro malé děti, záleží, ale co vše už mají děti zavedeno v příkrmech.
Vybrala jsem pro vás dva druhy pečeného cukroví a to mrkvové sušenky a ovesné koláčky a jeden druh nepečeného cukroví datlové kuličky. Recepty jsou jednoduché, s minimálním obsahem cukru a mě moc chutnají.
Vánoční cukroví – Mrkvové sušenky
První Vánoce jsem se synem dělala mrkvové sušenky, aby i on mohl s námi mlsat. Trochu jsem si ho doladila dle sebe a zdroj už nedohledám. Ovšem syn nás pěkně převezl. Ještě nechodil, ale plazit se dokázal rychle.
Doplazil se ke krabici s vanilkovými rohlíčky, kterou nechala moje maminka na zemi. Krabici si otevřel, neváhal a plnou hrst rohlíčků si začal cpát do pusy. Ještě, že maminka peče tak, že se v puse rozpadají, když ještě neměl ty zuby.
Potřebujete tyto suroviny:
- 200g strouhané mrkve
- 200g špaldové mouky
- 100g másla
- 1 vanilkový cukr – já použila domácí (v původním receptu je 50g cukru, ale lze použít i med či datlový sirup)
- 1/2 prášku do pečiva (nejlépe bez glukamátů)
Postup přípravy sušenek:
Všechny suroviny smícháme, (když je máslo rozpuštěné jde to lépe), a tvoříme lžičkou či dlaněmi kuličky. Za pomocí razítek či lžičkou uděláme placičky. A pak už jen pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Čas musíte sledovat, já peču cca 15 minut a vytahuji je, až začnou zlátnout.
Vánoční cukroví – Ovesné koláčky
Další zdravou variantou sladkosti jsou ovesné koláčky či sušenky, které bohužel chutnají jen mě. Dělá je i moje kamarádka jen s tím rozdílem, že nedává banán. Za to dává cukr, který já vynechávám. Ty její sušenky jsou však lepší. Tady to s gramáží bude horší – dělám je totiž od oka.
A hlavně každý banán je jinak velký, šťavnatý a proto je množství vloček pokaždé jiné. Při pečení jsem zjistila že vločky už nemám – kam se vypařili, nevím, asi do posledních sušenek :-D. Ale díky tomu jsem zjistila, že ze špaldových celozrnných lupínků jsou ještě lepší. Takže to je recept pro Vás,množství je cca na 15 koláčků.
Potřebujete tyto suroviny:
- 1 zralý banán
- cca 100-150g gramů ovesných vloček
- hrstka brusinek (či rozinek)
- 1 vajíčko
- můžete přidat kokos, oříšky či jiné sušené ovoce
- dle chuti můžete přidat med nebo sirup (ten já nedávám)
Postup přípravy koláčků:
Banán rozmačkáme vidličkou, přidáme zbytek surovin, utvoříme hrudky a dáme péct při 150°C na přibližně 15-20 minut. Ke konci můžete přidat teplotu, ale hlídejte je, rozinky mají tendenci se pálit a hořknout.
Vánoční cukroví – Datlové kuličky
Zdroj těchto báječných kuliček jsem našla na YouTube, od holek, A Cup of Style, ale to bych nebyla já, kdybych si to neupravila. Tak třeba když nemám vlašské ořechy dám mandle. Když nemám již zmíněné ovesné vločky dám špaldové lupínky.
Zajímavou variantou je, udělat kuličky ze sušených švestek. Dělala jsem poloviční porci a takovou chybu už nikdy neudělám, doma tak zachutnaly, že jsem musela přidělávat. Doufám, že vám také tolik zachutnají.
Datlové kuličky jsou kvůli ořechů vhodné až po prvním roce dítěte, ale dávejte pozor ořech je alergen.
Potřebujete tyto suroviny:
- 100g datlí
- 1 hrnek mletých ořechů (mandle, lískové, vlašské..)
- trochu vody
- 1/2 hrnku kokosu
- 2lžíce kakaa
Postup přípravy kuliček:
Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme – dle potřeby přidáváme vodu, ořechy nebo kokos. Necháme uležet v chladu a tvoříme kuličky, které následně obalujeme v kokosu, mletých ořechů nebo kakaa. Kakao nedoporučuji malým dětem.
Sladké a voňavé pečení přeje Lucie 🙂 PS: Podělte se s námi o vaše oblíbené recepty na Vánoční cukroví
Jaká je prosím trvanlivost jednotlivých „cukroví“? Mám pocit že to nebude moc dlouho, takže leda napéct max pár dnů dopředu a to je ten největší shon :-/ Nebo semýlím? Děkuji za odpověď
Datlové kuličky jsem měla v lednici asi 2 dny – tam ta trvanlivost je opravdu menší 2-3 dny více nemám odzkoušeno
Ovesné sušenky dělám i přes rok a mám je také 2-3 dny
Mrkvové sušenky jsem dělala a vydrželi týden v zavřené nádobě v chladu (ve špajzu), věřím, že to pečené vydrží ten týden jako klasické cukroví.
dekuji za recept. Ja minuli z ovecnych vlocek toto http://blog.decodoma.cz/ovocna-granola/ zkousela jsi?
něco podobného jsem zkoušela a po Novém roce určitě opět vyzkouším. Děkuji