Recepty pro děti aneb jak na to, aby dítě jedlo zeleninu?

Recepty pro děti aneb jak na to, aby dítě jedlo zeleninu?
Autorem Kristina F

Jak na zeleninu? Je to jednoduché, prostě jí do jídla zakamuflujte. 🙂 Přináším vám pár typů a receptů na běžná jídla se zeleninovým vylepšením. První moje kamufláž byla s gulášem. V té době ještě se zeleninou syn neměl problém. Ale chtěl jíst to, co my. Vždy, ale do jídla nedáme zeleninu (manžel tu zeleninu také moc nemusí) – obzvlášť do takové klasiky jako je guláš.

Rychlý snadný dětský guláš

Potřebujeme:

  • Maso (jakékoliv libové, já zkoušela s krůtím a je to výborné – byla jsem ráda, že syn nedojedl. Navařila jsem na dva dny, bohužel se jídlo na druhý den záhadně vypařilo, teda vůbec nevím kam. 😀
  • Pórek (jarní cibulka, klasická cibule je spíše pro starší děti)
  • Mrkev
  • Čerstvá papriku
  • Cuketu

Postup:

Na másle orestujete pórek, přidáte maso a na drobno nakrájenou zeleninu, okořeníte solí a červenou paprikou, podlijete vodou a dusíte, dokud není maso měkké. Podáváme s těstovinami.

Recepty pro děti - cuketa

Výborná cuketová sekaná

Potřebujete:

  • Mleté maso
  • Hořčici
  • Jarní cibulku
  • Strouhanku
  • Cuketu

Postup:

Připravíte si sekanou dle vaší chuti, a do ní nastrouháte cuketu (na 0,5 kg masa jsem měla asi 1 střední cuketu – domácí ne ty mini, co jsou v obchodě 😀 > asi tedy 3 menší cukety > poměr je necelé 1/2 cukety a masa) No a už jen dáte péct. Je to skvělé i na karbanátky (peču v troubě), podáváme s bramborovou kaší.

Recepty pro děti - dýně

Jednoduchá dýňová kaše

Potřebujete:

  • Brambory
  • Mléko
  • Máslo
  • Dýni Hokkaido

Postup:

Kaši připravíme, jak jsme zvyklí a přidáme k ní dýni. Je lepší dýni upéct v troubě do měkka než uvařit.

A na závěr něco sladkého

Sladká mrkvová bábovka

Potřebujete:

  • 3 hrnky na hrubo nastrouhané mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky (dělám půl napůl se špaldovou nebo skvělou bezlepkovou alternativou je také mandlová mouka)
  • 1 hrnek třtinového cukru (v původním receptu jsou 2 hr. ale je to moc sladké, musíte vyzkoušet)
  • 1 a 1/4 hrnku oleje
  • 2 ks vanilkového cukru (v původním receptu jsou 2 lžičky extraktu – ten jsem neměla – dala jsem vanilkový cukr a méně třtionvého cukru)
  • 2 lžičky sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 ks vajce
  • 1/2 hrnku rozinek (babička je vždy máčí v rumu – to jsem neudělala 🙂 )

Postup: 

Vše smícháme dohromady a vylijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme zhruba 1 hodinu při 180°C (ale záleží na výšce a na typu vaší trouby)

Dobrou chuť a zelenině zdar!

Přidat komentář

1 Komentář

  • Jé mrkvičkovou dělám také, ale děláme i buchtu a do ní vždy přidávám ještě jedno nastrouhané jablíčko. Tato buchta mizí snad už z trouby 🙂 Děkuji za inspiraci dnes asi vyzkouším tu cuketovou sekanou 🙂